De Historie van de Houten Sauna en de Verschillen met de Infrarood Sauna
25-12-2014  07:57

De sauna staat al vele jaren bekend als niet alleen een uitstekende manier om niet enkel te ontspannen, maar zelfs aan je gezondheid te werken. De sauna is dan ook de ultieme wellness - experience, die tegenwoordig zelfs gemakkelijk in huis gehaald kan worden. Maar hoe zijn ze nu exact ontstaan en wat zijn de verschillen met bijvoorbeeld de infrarode variant?

De Finse verwarming

De exacte historie van de sauna is niet bekend. Wat wel een geaccepteerd gegeven is, is dat er circa tweeduizend jaar geleden in ieder geval al sauna's zijn ontstaan. Het begon simpel gezegd als een verwarming voor tijdens de koude wintermaanden. Rond de kachel in huis werden namelijk stenen geplaatst. Deze hebben als voordeel dat ze de opgenomen warmte langzaam weer aan de omgeving afgeven. Zo hoeft er minder gestookt te worden en valt er een meer constante temperatuur te bereiken. Mogelijk heeft een zekere Fin per ongeluk een emmer water over de stenen laten vallen. Het effect is natuurlijk gemakkelijk. Het begint te stomen en de gevoelstemperatuur wordt enorm verhoogd. De eerste sauna was geboren!

Verdere uitwerking

Men begon al snel steeds vaker gebruik te maken van de techniek, omdat het een heilzaam effect heeft. Niet snel daarna ontstonden er dan ook openbare badhuizen waarbinnen iedereen kon genieten van de heerlijke ervaring die een sauna biedt. Ook begon men te experimenteren met verschillende bouwmaterialen en steensoorten. Zo is de eerste houten sauna ontstaan.

Voordelen van de houten sauna

Allereerst is het natuurlijk prettig ontspannen in de sauna, maar daarnaast heeft de warmte ook nog eens een positief effect op uw gezondheid. Door de warmte begint u namelijk intens te zweten, waardoor alle gifstoffen uw lichaam verlaten. Daarom voelt u zich ook zo opgeknapt na een sauna! Huidige modellen geven zelfs nog meer genot door de toevoeging van aroma- en/of lichttherapie.

Moderne sauna's

Tegenwoordig is een kachel niet meer noodzakelijk om een sauna-ervaring te bereiken. In de infrarood sauna wordt er gebruik gemaakt van infrarode straling. Deze straling dringt diep door in uw lichaam en verwarmt u dus van binnenuit. Hierdoor is een lagere omgevingstemperatuur noodzakelijk. Dat maakt de infrarood sauna bijvoorbeeld perfect voor oudere mensen of personen met een zwakkere gezondheid. Ga gerust eens langs bij een specialist om te zien welk model het best bij u past!

Lees Meer:

http://www.janvansundert.nl/infraroodcabine