Een Infrarood Sauna of gewone Sauna Kopen?
03-12-2014  10:30

Er is maar weinig zo heerlijk als na een lange (werk)dag te genieten van een uitgebreide sessie in de sauna. Waar dit vroeger centraal in speciaal ingerichte badhuizen gebeurde, is het nu mogelijk om de ultieme sauna-experience gewoon in huis te halen. Maar wat is nu prettiger? Een infrarood sauna of toch een Finse sauna kopen?

Historie van de sauna

Het heteluchtbad bestaat al zeer lang. Ruim 2000 jaar geleden werd het voordeel van stoom ontdekt. Toentertijd was het voornamelijk bedoeld als verwarming van de woning. Stenen werden rond een kachel geplaatst om warmte beter vast te houden en langzaam af te geven. Toen men water over de stenen gooide ontstond er stoom, wat een gevoelsmatige flinke verhoging van de temperatuur gaf. De eerste sauna was geboren.

Verdere uitwerking

Vaklieden begonnen zich te specialiseren in deze technieken en al snel begon het uit te groeien naar het wellness centrum zoals we dat vandaag kennen. Uiteindelijk zijn er verschillende vormen van sauna’s, waarvan de infraroodcabine en Finse sauna het meest bekend zijn.

De Infraroodcabine

In de infraroodcabine wordt infrarood licht uitgestraald. Dit verwarmt het lichaam van binnen uit en zorgt zo voor de ontspannende ervaring. Als groot voordeel heeft de infrarood sauna dat de omgevingstemperatuur lager blijft dan in andere vormen van de sauna. Hierdoor zijn ze beter geschikt voor ouderen of mensen met een zwakkere gezondheid.

De Finse sauna

De Finse sauna staat ook wel bekend als de klassieke sauna. Het is een houten omgeving, met banken op verschillende hoogtes. Het type hout is van belang omdat iedere houtsoort zijn unieke eigenschappen heeft voor wat betreft warmte-isolatie. Duurdere houtsoorten houden warmte dikwijls beter vast. Iets om rekening mee te houden dus, omdat het op termijn goedkoper uitvalt door de energiebesparing die u maakt. Ook is het prettiger om in een sauna te verblijven met een gelijkmatige in plaats van schommelende temperatuur.

Dus, wat te kiezen?

Een sauna kopen is zoals u ziet, een persoonlijke keuze voornamelijk gebaseerd op smaak. Heeft u liever een moderne uitvoering zoals een infraroodcabine of de klassieke uitstraling van een houten sauna? U kunt contact opnemen met een saunaspecialist die u van deskundig advies voorziet naar aanleiding van uw persoonlijke wensen, smaak en gezondheid.