Een Sauna Kopen. Infrarood of Houten Sauna?
05-11-2014  10:30

Sauna is een Fins woord voor een ruimte waarin een hete luchtbad genomen kan worden. Door de zeer hoge temperatuur (tot 120 graden) ga je al snel zweten. Dit zweten heeft een positief effect op lichaam en geest. Na een goede sessie ben je als herboren. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer mensen voor thuis een sauna kopen. Het bespaart tijd en geld die uiteindelijk in de openbare sauna gaat zitten.

Welke sauna’s zijn er?

Er is een grote verscheidenheid aan types sauna’s. Ieder heeft zo zijn voor- en nadelen. De twee bekendste zijn de Finse sauna en de infraroodsauna. Daar gaan we zo dieper op in. Verder zijn er nog de kleurensauna, Marokkaanse sauna en het caldarium.

Infraroodsauna

De infraroodsauna maakt gebruik van infraroodlampen in plaats van de gebruikelijke kachel. De lampen zenden infrarood licht uit welke diep in het lichaam doordringen. Er wordt gezegd dat het veel positieve effecten op de gezondheid heeft, al blijft dat wetenschappelijk onbewezen. Wat wel zeker is, is dat het een erg prettige ervaring is.

Ontstaan sauna

Deze sauna is oorspronkelijk begonnen als een verwarming voor in ‘huis’. Rond een kachel gestapelde stenen verspreiden warmte. Men kwam erachter dat water over de stenen gieten tot een fikse verhoging van de temperatuur leidt. De eerste sauna was geboren. Dit is verder uitgebouwd, tot professionele badhuizen waarin van de sauna genoten kan worden. De juiste houtsoorten voor een aromatisch effect worden geselecteerd en de ruimte werd zo aangepast om het saunaklimaat te bevorderen. Met recht al duizenden jaren het geheim van een goede gezondheid, gemoedstoestand en vitaliteit!

Dus wat zijn nu de verschillen?

Alhoewel beide sauna’s, hebben ze een iets andere werking. Dus wilt u een sauna kopen, let daar zeker op. De infraroodcabine werkt meer in op de spieren ten opzichte van de Finse sauna, die meer effect heeft op huid, hart en bloedvaten. Beide sauna’s geven een uitstekende ervaring, al is de infraroodsauna meer geschikt voor bijvoorbeeld ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Dit omdat de omgevingstemperatuur lager is. De houten sauna is daarentegen weer uitermate geschikt voor mensen die hun huid willen ontgiften en verzorgen, gewoon willen ontspannen of hun hart en bloedvaten willen trainen. Dit laatst gebeurt omdat de houten sauna een grotere inspanning biedt voor het lichaam dan zijn infraroodbroertje. En juist in die inspanning zit het ontspannende effect van de Finse sauna.